10 Must see
Kunstlandets mest kendte og spektakulære kunstværker
I Kunstlandet mødes kunst, natur og arkitektur i enestående oplevelser, der strækker sig fra monumentale skulpturer til skjulte perler i landskabet. Her er nogle af de mest imponerende steder, du ikke må gå glip af.
Elia
Værk: Elia
Kunstner: Ingvar Cronhammar
Placering: Birk ved Herning
Et af Danmarks mest ikoniske kunstværker. Den enorme stålkonstruktion rejser sig som et futuristisk tempel med fire trapper, der fører og til toppen og skorstenene. Med (sjældne) mellemrum udsender Elia en flamme mod himlen – et kraftfuldt møde mellem teknologi og mytologi.
Deep Forest Art Land
Værk/sted: Deep Forest Art Land
Kunstner: Diverse
Placering: Døvling Meldgaard Skov
Her smelter kunst og natur sammen i en eventyrlig oplevelse. Midt i skoven gemmer der sig kunstværker, der både bryder med og bliver en del af det omkringliggende landskab. Oplev skulpturer, installationer og overraskende kunstværker i samspil med træerne, lyset og årstiderne.

Gavlmalerierne i Brande
Værk/sted: Gavlmalerierne i Brande
Kunstner: Diverse
Placering: Brande By
I 1968 blev Brande, trods sine dengang kun ca. 5.000 indbyggere, verdenskendt i Danmark, da det var den første by, der farvelagde gavle over hele byen. Det skete, da byen inviterede en række danske kunstnere til at sætte farve på byens husgavle. De imponerende malerier skaber en unik kunstoplevelse under åben himmel.

Huset
Værk: Huset
Kunstner: Per Kirkeby
Placering: Frisenborgparken, Ikast
Per Kirkeby er kendt bl.a. for sine murstensværker, hvoraf det allerførste står i Ikast. “Huset” er et minimalistisk og råt lille bygningsværk, der viser kunstnerens fascination af mursten som materiale. Huset er inspireret af mayakulturens kultbygninger i Mexico, som Per Kirkeby havde oplevet på rejser. Denne tempelarkitektur bragte han med til et parcelhuskvarter og forende historisk kultbyggeri med dansk byggeskik.
Riv dette tempel ned
Værk: Riv dette tempel ned
Kunstner: Bjørn Nørgaard
Placering: Ikast
En skulptur der udfordrer beskueren til at reflektere over vores moderne materielle forbrug og vores åndelige væsen. Skulpturen er – ligesom kirken den står udenfor – et sted til eftertænksomhed. Eftertænksomhed om de mure vi bygger op…og river ned.

Angligården
Værk: Angligården
Kunstner: Carl-Henning Pedersen
Placering: Birk, Herning
Et af Hernings mest unikke bygningsværker. Den ikoniske a-formede bygning, tegnet af C. Th. Sørensen, er oprindeligt skabt til at være skjortefabrik. I bygningens gård er opsat et af Danmarks største værker ”Fantasiens leg om livets hjul” af Carl-Henning Pedersen. Værket er 220 m belagt med keramiske fliser fyldt med Carl-Henning Pedersens yndlingsmotiver med fabeldyr i smukke blå toner.
Stifinder Stig
Værk: Stifinder Stig
Kunstner: Thomas Dambo
Placering: Svanholm Sø, Sdr. Felding
Modsat mange af Dambos tidligere trolde står "Stifinder Stig" ikke oprejst. Den kravler i stedet på sine lemmer langs skovbunden ved søen, hvor den kigger ud over vandet. Disse kunstværker er skabt af genbrugsmaterialer og skaber en unik forbindelse mellem fantasi, kunst og bæredygtighed.

Egeparken
Værk/Sted: Egeparken
Kunstner: Diverse
Placering: Birk, Herning
I den store cirkel i Birk står en række skulpturer af forskellige kunstnere med en variation i formsprog, materialer og genrer. Flere af værkerne er skabt i Herning, mens kunstnerne var inviteret hertil af Bitten og Aage Damgaard for at arbejde med kunsten.

Stenlaksen
Værk: Stenlaksen
Kunstner: Jørn Rønnau
Placering: Karstoft Å, Skarrild
En stor stenlaks ligger som et symbol på Skjern Ås unikke natur og dens rolle i dansk kulturhistorie. Et kunstværk, der fejrer laksen og det store naturgenopretningsprojekt, der har gjort åen til et af Danmarks vigtigste naturområder. Laksen er et eksempel på genren ”Landart”, som er en kunstretning i grænselandet mellem landskabsarkitektur og skulptur.
Odins Øje
Værk: Odins Øje
Kunstner: Bjørn Nørgaard
Placering: Brande
Til skulpturen har Bjørn Nørgaard fundet inspiration i den nordiske mytologi, hvor den øverste gud Odin ofrer sit ene øje i Mimers Brønd for at få lov til at drikke af visdommens vand. Midt i værket er der rindende vand, og henover dette breder skulpturen sig som en paraply med den smukkeste glasmosaik i klare farver. I hvert af paraplyens felter har Bjørn Nørgaard skabt bogstaver i glas og skulpturen udgør hele det danske alfabet.

Foto:Kunstlandet