17 Nørre Snede

17gavle - Verdensmålsgavlene

Foto: Carsten Jensen

Verdensmålsgavlene 17gavle.dk er en ny international kunstattraktion, der skabes under den blå himmel i ni kommuner i Midt- og Vestjylland. Herning, Struer, Holstebro, Varde, Skive, Syddjurs, Ringkøbing-Skjern, Hedensted og Ikast-Brande kommune.

  • 17 byer (Sinding-Ørre, Asp, Tirstrup, Hedensted, Varde, Skive, Holstebro, Ringkøbing, Faster-Astrup, Skjern, Skarrild, Herning, Timring, Engesvang, Nørre Snede, Ikast og Brande).
  • 17 arbejdsgrupper med lokale ildsjæle
  • 17 velvillige gavlejere
  • 17 kunstnere / kunstnergrupper
  • 17 kunstarter.

Alle gavlene bliver med nye bæredygtige kunstværker, der kobler kunst og verdensmål i praksis i den enkelte by.

Værkerne er semipermanente frem til udgangen af 2027. Der laves en kunstrute til alle 17 verdensmålsgavle med lokale guider.

Verdensmålsgavlene er gratis at opleve.

17gavle.dk

Besøg den officielle side for 17gavle.dk

Mere info om projektet

Det er Ikast-Brande Kommune, der er projektejer og idémager til projektet. Det er en gentænkning af de historiske og ikoniske gavlmalerier fra Brande, hvor otte kunstnere indtog Brande i sommeren 1968. De skulle være i byen i tre uger, flere blev der i måneder for at male på gavle. Det er i 2022 gentænkt gennem et samarbejde med 17 byer i Midt- og Vestjylland som et bæredygtigt og midlertidigt kunstprojekt. I produktionen er indtænkt bæredygtige materialer og produktionsmetoder, samt det midlertidige, der gør, at alle værker har en levetid på godt fem år – til udgangen af 2027. Herefter kan man lokalt sammen med byen, gavlejeren og kunstneren beslutte, om værket skal bestå eller forgå.

Inden årets udgang (2022) oprettes en ’støtteforening til verdensmålsgavlene’, som har til formål at skabe opmærksomhed på de 17 verdensmålsgavle de næste fem år. Det kan fx være lokale skoleprojekter, teaterforestillinger, kunstnersamtaler, biblioteksudstillinger, lokale handlinger ift. det enkelte verdensmål i de enkelte husstande og i byerne, udgivelse af en kunstrute-bog, guidede ture til de 17 værker, besøg på gågader og storcentre, fotokonkurrencer, oprettelse af en kunstcirkel, puslespil med de 17 unikke kunstværker og meget andet.

Ved spørgsmål til projektet kan du kontakte kulturkonsulent Carsten Jensen fra Ikast-Brande Kommune på 4023 6223.