Hærvejen

Hærvejen

Foto: VisitHerning

I Herning og Ikast-Brande er vi stolte af at Hærvejen går gennem vores område ved Engesvang og Stenholt Skov, samt ved Nørre Snede. 

Hærvejen er følelsen af anti-hverdag. Ruten indbyder til refleksion, nærvær og masser af luft, natur, plads – og ro. At bevæge sig langs Hærvejen, er som at trække stikket for en tid og glemme smartphones og deadlines - og være til stede i nuet.

Hvad er Hærvejen

Hærvejen er i dag bedst kendt som en mere end 500 km varieret vandre- og cykelrute gennem Jylland. For længe siden, før biler og toge, gik Jyllands hovedvej langs vandskellet, op gennem landet fra den tyske grænse til Viborg. Hærvejen bestod dengang af ydmyge grus- og hulveje, og der var ikke kun én vej, men et helt netværk af mindre veje. Når en vej blev opkørt, valgte man en anden, og dermed opstod der mange veje, der tilsammen danner det, vi i dag kalder Hærvejen. 

Hvor finder du Hærvejen?

Hærvejen går gennem Jylland og strækker sig fra Hirtshals og Frederikshavn i nord til den tyske grænse i syd. Hærvejens midterstykke går bl.a. gennem Engesvang og Stenholt Skov samt Nørre Snede.

Hærvejen

Foto:VisitHerning

Historien om Hærvejen - med handel og pilgrimsfærd

De mange gravhøje langs vejen vidner om, at Hærvejen har været vigtig i forhistorisk tid sandsynligvis allerede i den yngre stenalder som vandrerute og handelsrute.
Hærvejen har været brugt af handelsmænd, der fragtede flint, rav, huder, honning, jydepotter og okser til Mellemeuropa. Men også af fromme pilgrimme, der skulle besøge apostlens grav i Santiago de Compostela i Nordspanien, Peterskirken i Rom eller Jerusalem. Sidst men ikke mindst, blev vejen også benyttet af hære, hvilket blandt andet de mange volde, langs ruten, vidner om.

I tidens løb har Hærvejen haft mange andre navne: Studevejen, Oksevejen, Kongevejen, Romervejen eller simpelthen Landevejen. I Sønderjylland kaldes vejen stadig "Oksevejen" på mange strækninger. For ruten fra Viborg til Danevirke, har navnet Hærvejen eksisteret siden 1930.

Hærvejen

Foto:VisitHerning

Ruteforslag – 6,5 km vandretur på Den Historiske Hærvej

På denne 6,5 km lange strækning fra Vester Palsgård Skovmuseum til Nørre Snede, kan du opleve den gamle valfartskirke i Nørre Snede med den verdensberømte romerske granitdøbefont, der betragtes som en af landets fineste, som derfor har været udstillet i bl.a. Berlin og New York.

Start ved Vester Palsgaard Skovmuseum, som ligger midt i Palsgård Skov nær Hærvejen og Hovedvej A13, og bevæg dig gennem den smukke skov af gammel hedeplantage, nåletræer, højmoser, egetræer og 100 år gamle bøgetræer til du når Nørre Snede Kirke.

Hærvejsbyen Nørre Snede

Nørre Snede har lavet en hjemmeside, hvor du finder forslag til mange cykel- og vandreruter, som alle starter og ender i Nørre Snede. Ruterne har forskellige længder, så der er lidt for enhver smag. Desuden kan du på siden finde information om overnatningsmuligheder samt mad og drikke i området ved Nørre Snede.

Besøg hærvejsbyen.dk

Hærvejen

Foto:VisitHerning

Hærvejspas

Tag på en unik rejse langs Hærvejen med Hærvejspasset.

Med Hærvejspasset kan du udforske og stemple i passet ved i alt 45 forskellige steder langs Hærvejen. Størstedelen af stemplerne er placeret ved kirker, der pryder vejen og tilføjer en pilgrimsfærds-lignende stemning til Hærvejsrejsen kilometer for kilometer.

Hver side i passet rummer en kort lokal historie om området og en forklaring på, hvorfor netop motivet til det pågældende stempel er valgt. Det giver en ekstra dimension til rejsen langs Hærvejen og giver mulighed for at dykke ned i områdets kultur og historie. Uanset om man er til vandring eller cykling, vil dette pas være en guide og erindringsbog på vejen.

Stemplerne er tilgængelige i bokse eller på borde, hvor der ved størstedelen er adgang hele døgnet, men for ikke at gå forgæves, kan den præcise placering af stemplerne og adgangen findes i den digitale version af Hærvejspasset på Hærvejens hjemmeside: www.haervej.dk/haervejspas.

Det fysiske pas er i en praktisk A5-størrelse, der let kan bæres i lommen eller i tasken. Desuden er både forsiden og bagsiden af passet til dels vandafvisende, så det omskiftelige danske vejr ikke påvirker muligheden for at få udfyldt dit pas.

Hvor kan jeg købe passet?

Fysisk på ruten: 
Du kan købe dit Hærvejspas hos HærvejsHerbergerne på ruten. Find en nær dig her.
​​​​​​*med undtagelse af TranumStrand kursuscenter og Lunken, Jyske Ås, herberg

Online:
Bestil dit Hærvejspas hjemmefra inden du begiver dig afsted hos Eventyrsport

Hærvejspasset koster 50 kr.

Læs mere om Hærvejspasset her og køb online

Hærvejen

Foto:VisitHerning

haervej.dk

Inspiration og information til din tur

Hærvejen har sin helt egen hjemmeside med udførlig information om ruter, overnatningsmuligheder, pakkerejser, pilgrimsvandring, historien om Hærvejen osv. Besøg siden og find meget mere information på Haervej.dk