VisitHerning
Hærvejen

Hærvejen

I Herning og Ikast-Brande er vi stolte af at Hærvejen går gennem vores område ved Engesvang og Stenholt Skov, samt ved Nørre Snede. 

Hærvejen er følelsen af anti-hverdag. Ruten indbyder til refleksion, nærvær og masser af luft, natur, plads – og ro. At bevæge sig langs Hærvejen, er som at trække stikket for en tid og glemme smartphones og deadlines - og være til stede i nuet.

Hvad er Hærvejen

Hærvejen er i dag bedst kendt som en mere end 500 km varieret vandre- og cykelrute gennem Jylland. For længe siden, før biler og toge, gik Jyllands hovedvej langs vandskellet, op gennem landet fra den tyske grænse til Viborg. Hærvejen bestod dengang af ydmyge grus- og hulveje, og der var ikke kun én vej, men et helt netværk af mindre veje. Når en vej blev opkørt, valgte man en anden, og dermed opstod der mange veje, der tilsammen danner det, vi i dag kalder Hærvejen. 

Hvor finder du Hærvejen?

Hærvejen går gennem Jylland og strækker sig fra Hirtshals og Frederikshavn i nord til den tyske grænse i syd. Hærvejens midterstykke går bl.a. gennem Engesvang og Stenholt Skov samt Nørre Snede.

Hærvejen

Historien om Hærvejen - med handel og pilgrimsfærd

De mange gravhøje langs vejen vidner om, at Hærvejen har været vigtig i forhistorisk tid sandsynligvis allerede i den yngre stenalder som vandrerute og handelsrute.
Hærvejen har været brugt af handelsmænd, der fragtede flint, rav, huder, honning, jydepotter og okser til Mellemeuropa. Men også af fromme pilgrimme, der skulle besøge apostlens grav i Santiago de Compostela i Nordspanien, Peterskirken i Rom eller Jerusalem. Sidst men ikke mindst, blev vejen også benyttet af hære, hvilket blandt andet de mange volde, langs ruten, vidner om.

I tidens løb har Hærvejen haft mange andre navne: Studevejen, Oksevejen, Kongevejen, Romervejen eller simpelthen Landevejen. I Sønderjylland kaldes vejen stadig "Oksevejen" på mange strækninger. For ruten fra Viborg til Danevirke, har navnet Hærvejen eksisteret siden 1930.

Hærvejen

Ruteforslag – 6,5 km vandretur på Den Historiske Hærvej

På denne 6,5 km lange strækning fra Vester Palsgård Skovmuseum til Nørre Snede, kan du opleve den gamle valfartskirke i Nørre Snede med den verdensberømte romerske granitdøbefont, der betragtes som en af landets fineste, som derfor har været udstillet i bl.a. Berlin og New York.

Start ved Vester Palsgaard Skovmuseum, som ligger midt i Palsgård Skov nær Hærvejen og Hovedvej A13, og bevæg dig gennem den smukke skov af gammel hedeplantage, nåletræer, højmoser, egetræer og 100 år gamle bøgetræer til du når Nørre Snede Kirke.

Hærvejen

Ruteforslag – 12 km cykeltur på Den Historiske Hærvej

På denne 12 km lange strækning fra Vester Palsgård Skovmuseum til Tinnet Krat, kan du opleve Nørre Snede Kirke med den berømte døbefont og vandskellet ved Gudenåen og Skjern Å.

Start ved Vester Palsgaard Skovmuseum, som ligger midt i Palsgård Skov nær Hærvejen og Hovedvej A13 og kør langs Palsgård Skov og gør holdt cirka halvvejs ved Nørre Snede Kirke. Fortsæt via Nedergård Skov til Tinnet Krat, hvor du – blot nogle få hundrede meter fra hinanden - finder Gudenåen og Skjernåens udspring.

Hærvejen

Andre vandreruter ved Nørre Snede/Hærvejen:

Ydre Hjertesti - 7 km. rute

Tarzanrute for børn

haervej.dk

Inspiration og information til din tur

Hærvejen har sin helt egen hjemmeside med udførlig information om ruter, overnatningsmuligheder, pakkerejser, pilgrimsvandring, historien om Hærvejen osv. Besøg siden og find meget mere information på Haervej.dk 

Hærvejen