©  Foto:

Monument til Ikast

Monument til Ikast, også kaldet Ikast Monumentet, er på mange måder et særligt værk. Monumentet fra 1973-74 er Bjørn Nørgaards første skulptur, og det er hans første udsmykning i det offentlige rum. 

Siden er der kommet rigtig mange flere til. I dag er Bjørn Nørgaard en af Danmarks mest efterspurgte kunstnere, og han har stået bag mange store udsmykningsopgaver i hele Danmark. I Ikast har han blandt andet bidraget med Arkitektoniske Elementer I, II og III og skulpturen Riv Dette Tempel Ned ved Ikast Kirke. Og så er han kunstneren bag de 17 gobeliner i riddersalen på Christiansborg, som blev givet til Dronning Margrethe II i anledningen af hendes 50 års fødselsdag i 1990. 

Bjørn Nørgaard var 26 år gammel, da han og fire andre unge kunstnere blev spurgt, om de hver ville lave en skulptur til det dengang nye boligområde Højrisparken i Ikast. Til gengæld ville kunstnerne få et mindre honorar og en af vejene i området opkaldt efter sig. Normalt opkalder man veje efter kendte personer, så det var et usædvanligt tilbud til nogle dengang helt ukendte kunstnere. De fire andre kunstnere var Poul Gernes, Per Kirkeby, Egon Fischer og Sven Dalsgaard. Ikast Monumentet blev oprindeligt placeret i Højrisparken, men blev siden flyttet til Frisenborgparken. 

Det er også det mest almindelig, at monumenter sættes for at ære berømte personer, eller de skal minde om bestemte begivenheder. Men Bjørn Nørgaards bidrag var et monument over hverdagslivet. I pyramiden i midten af monumentet placerede han forskellige autentiske hverdagsgenstande som vaskepulver, bleer, børster og så videre. På en forhøjning i midten placerede han en lagkage og rundt om den 12 kaffekopper. Der var også et kors og en rød fane. Den oprindelige tanke med værket var, at det langsomt skulle forgå og blive til en ruin. Men i Ikast var man efterhånden blevet så glad for skulpturen, at man i 1994, med kunstnerens accept, fik genstandene støbt i bronze og gips, så monumentet over hverdagen i Ikast kunne blive bevaret for eftertiden.