Midtjysk tigerøkonomi

Foto: Stefan Steinn

Tekstilruten Ikast

Tekstilindustriens kulturarv har sat sit aftryk på Ikast by og indbyggernes karakter. Få højdepunkterne fra historien om tekstilindustrien i Ikast og omegn.

For English

Følg ruten og få den fulde oplevelse i VisitHerning Explore oplevelsesapp

Ved forrige århundredeskifte var hedeområderne i det centrale Jylland nogle af de fattigste egne i Danmark. Folk levede beskedent på spredte gårde. På gårdene var det svært at dyrke den fattige hedejord og derfor var fårehold og uldproduktion de primære erhvervsaktiviteter. At være uldkræmmer og hosebinder var ingen guldgrube.

Det ændrede sig i 1920-30’erne, hvor unge mænd drog fra gårdene ud i verden med deres uldvarer og derefter, med ny kapital på lommen, ind til de langsomt voksende byområder ved Herning og Ikast. Her fandt Ikast sin nye form med små fabrikker i baggårde og kældre i lejligheder og huse.  Tag på digital byvandring og hør hvordan lokale mænd og kvinder skabte fabrikkerne bag det danske tekstilboom.
 

  1. Tulstrupvej 5
    Den første fabrik, der havde en vindmølle, som selv kunne trække maskinerne.
     
  2. Hvad er en Ikast Folkevogn? 
    BHI som lavede herre og drengeundertøj, havde stor indflydelse på flere aspekter i udviklingen af tekstilhistorien. Svend Hansen, der stod for virksomheden, var bl.a. meget aktiv i foreningen Dan Ikast, hvor de stod sammen når de forhandlede priserne på bomuldsgarn og fik oprettet busruter til byerne, så der blev bedre mulighed for at få flere syersker.
     
  3. Ikast Torv
    Jyder har jo altid været handelsmænd og også dengang i 50’erne og 60’erne mødtes tekstilfabrikanterne til en kop kaffe eller te om formiddagen til en faglig snak, hvilket for eksempel kunne foregå på det, der i dag hedder Hotel Medi, som du kan se her midt på torvet. Rygterne siger også, at der her blev diskuteret priser og planer for hvordan industrien skulle udvikle sig.
     
  4. Helge Rasmussen Textiles
    Der sker en eksplosion i antallet af nye små virksomheder efter 2. verdenskrig, fra kælder til loftsværelser og i baggårde. Hvor der end er plads til at starte for eksempel de såkaldte mand/kone-fabrikker. I 60’erne er der over 200 fabrikker i Ikast med et indbyggertal på 8000.
     
  5. Er Ikast byen der klæ'r Danmark?
    I dag er tekstilindustrien flyttet ud af Danmark – og Europa. Der er imidlertid stadig mange jobs i tekstilindustrien i Midtjylland og Ikast. Nu er det designere, marketingfolk, sælgere og mange flere, som samarbejder med fabrikkerne i udlandet. Ikast er stadig byen der klæ’r Danmark, men med et mere internationalt tilsnit.

 

VisitHerning Explore