©  Foto:

Gavlmalerierne i Brande

I 1968 blev Brande, trods sine dengang kun ca. 5.000 indbyggere, verdenskendt i Danmark, da det var den første by, der farvelagde gavle over hele byen. Det skete, da byen inviterede en række danske kunstnere til at sætte farve på byens husgavle.

Det startede en solskinsmorgen

En solskinsmorgen i 1966 ringede læge Ole Bendix til sin gode ven advokat Jørgen Mansfeld-Giese: "Jeg har fået alle tiders idé på vej hjem fra fødsel i nat". Det var synet af de bare gavle i byen, der gav inspirationen til gavlmalerierne, og de to mænd blev dermed hovedmændene bag projektet.

Igennem Midtjysk Kunstforenings Galleri A18 i Askær Gl. Skole kom der en god snak med kunstnerne Anders Kirkegaard og Poul Agger. De sammensatte selv gavlmalergruppen, som kom til at bestå af de to herre selv samt Lejf Jepsen, Kai Führer, Henrik Flagsted, Hans Chr. Rylander, K. Bjørn Knudsen og Jens Flemming Sørensen.

Sommeren 1968 gik det løs, og efter nogle måneders arbejde og kreativ udfoldelse var resultatet 23 farveglade kæmpekunstværker.

Kunsten ud i det offentlige rum

Et af formålene bag projektet var at rive den moderne kunst ud af museums- og galleriatmosfæren og plante den midt i folks hverdag, og dermed skabe debat. Og det gjorde den. Til at starte med var byens borgere meget delte, og mange var direkte bange for, at byen skulle blive til grin.

Men kunstnerne vandt efterhånden folks respekt ved selv at trække i arbejdstøjet og istandsætte murene før bemalingen. Kunstnerne boede under beskedne forhold i den gamle vandmøllebygning, og spiste solid daglig mad i Fru Andersens pensionat på Stationsvej.

Årets By

Intentionen var, at projektet kun skulle stå den sommer, det blev udført, men Statens Kunstråd, som støttede projektet, gjorde det hurtigt klart, at de kun ville støtte, hvis værkerne blev "hængende" i minimum 10 år - heldigvis!

Som et resultat af blandt andet gavlmalerierne blev Brande kåret til Årets By i 1969, og kunst i det offentlige rum er siden blev et særkende for byen.  

Skønt en del af kunstværkerne idag er forsvundet - dels ved nybyggeri og dels ved tidens tand, lever Brande i høj grad stadig op til at være byen med gavlmalerierne! 

Guidede ture

Ønsker du at se de flotte gavlmalerier, kan du hos VisitHerning hente en fin brochure med historien bag samt et kort med alle gavlmalerienes placering.