©  Foto:

Den Gamle Smedie i Vildbjerg

Det oser af historie i Den Gamle Smedie. Oplev det gamle smediehåndværk med ild på essen og hammerens slag mod ambolten, når smeden fremstiller hestesko, og se samtidig et stort udsnit af datidens værktøj i deres rette element. 

Fra 1880-erne var der smedeforretning på Pugdal mark, men den blev flyttet til Nørregade - bogstaveligt sten for sten - hvor Den gamle Smedie blev opført i 1904 tæt ved møllen. Det skete i erkendelse af, at det var ved møllen, arbejdsopgaverne skulle hentes, når egnens bønder kom for at handle. Smedemester Hans Julius Hansen drev forretning frem til 1941, hvorefter sønnen Hans Oluf Hansen fortsatte frem til 1984, hvor han blev pensioneret. Smedien blev udbudt til salg, men det lykkedes for politiassistent N. C. Pedersen at overtale kommunen til at købe den, hvorefter den blev indrettet til museum.

Den gamle esse, der er fra 1904, bruges stadigvæk flittigt. Det er især ved gæstebesøg i smedien at det gamle håndværk med at fremstille en hestesko holdes i hævd. Og der er mange besøgende.

Den gamle smedie i Vildbjerg er ikke kun en museum, den bliver levendegjort hver torsdag fra kl. 9.30-11.30, eller efter aftale. I det levende museum
kan du møde mennesker, der kan og laver smediearbjde som for 100 år siden. 

Museet er åbent for skoler, grupper, m.fl. året rundt, ifølge aftale.For yderlig information:

Den Gamle Smedie