Koncert i Jyske Bank Boxen

Mærk koncertsuset

Foto: Tony Brøchner

Og der er alle genrer at vælge imellem, så både inkarnerede musikelskere og festglade koncertgængere kan få en fed musikoplevelse.

"Når man står dér med kammeraterne og kigger hinanden vantro i øjnene over, hvor fedt det er, så er det det hele værd." Henrik Øster-Jørgensen, Kulturjournalist.

Foto:Theis Poulsen

”Jeg synes kun, der er én anden by i Danmark, der har et så bredt udbud af scener. Og det er hovedstaden – alene af den grund, at det er de eneste to byer med en multiarena”, siger Henrik Øster-Jørgensen. Han er kulturjournalist og hærdet koncertgænger, så han ved, hvad han taler om.

”Du kan se intime koncerter på Ungdomshuset Kontrast sammen med 49 andre, eller du kan opleve suset fra eksempelvis Nephew i Jyske Bank Boxen sammen med 14.999 andre. Herning dækker det hele", siger han.

Mange forbinder Herning med de store koncerter, men byen tæller en lang række scener, som lægger gulv til alle genrer og artister. Fra klassiske solistkoncerter med nerve og intensitet til festlig og ørehængende sing-along stemning fra upcoming og etablerede bands. Og så er der selvfølgelig de hæsblæsende megashows fra verdens største musikstjerner. Med imponerende lyseffekter, scenedansere og røgkanoner til den store guldmedalje.

God plads til nicher

”I løbet af en enkelt uge kan du opleve jazz, folk, pop, electronica og det meste af, hvad hjertet ellers kan begære i Herning, ” siger Henrik Øster-Jørgensen. ”Og det er jo ikke kun rytmisk musik. Udbuddet af kormusik og klassisk fra øverste hylde er også ganske imponerende. Herning Kirkes Drengekor, MidtVest Pigekor og Ensemble MidtVest sørger for, at der er noget for enhver smag”.

Blandt de mindste scener er Ungdomshuset Kontrast, som har koncerter for det snævre publikum. Den største scene er Jyske Bank Boxen, hvor 15.000 kan synge med på samme sang. Og ind imellem findes for eksempel Scene7, Fermaten og MCH Herning Kongrescenter, som har kapacitet fra omkring 150 publikummer til et par tusinde.

Fermaten

Foto:Flemming Scully, Herning Fotoklub

”Når det gælder det rytmiske, så kan Hernings spillesteder favne det hele. Et godt eksempel er Lukas Graham, der gav deres første koncert i Herning på Fermaten. Så rykkede de over i kongrescentret, og nu spiller de i Jyske Bank Boxen”, siger Henrik Øster-Jørgensen og fortsætter: ”Eller hvad med Volbeat? Første gang spillede de for en snes mennesker på det daværende Imperiet, senere i en pakket sal på Huset No7 og senest i Boxen. Herning har plads til de spæde talenter, og der er kapacitet til at følge dem hele vejen frem til stjernestatus”.

Det handler om følelsen

Uanset scenestørrelse, musikgenre og graden af artisternes popularitet, går de fleste mennesker til koncert for at føle og være del af den intense stemning, som fylder rummet ved en fed koncert.

”Jeg tror, næsten alle går til koncert. Nogle nøjes måske med en enkelt koncert om året, når de store navne som Roger Waters gæster Jyske Bank Boxen, mens andre kommer afsted på ugentlig basis på de mindre scener”, siger Henrik Øster-Jørgensen, som med et generalieblad, der tæller over 1000 koncerter, stadig kan blæses bagover og mærke koncertsuset.

”Sidste gang jeg blev totalt væltet bagover i Herning – og det bliver jeg efter måske tusind koncerter max en gang om året – det var da Kellermensch fra Esbjerg spillede på Fermaten. Når man står dér med kammeraterne og kigger hinanden vantro i øjnene over, hvor fedt det er, så er det det hele værd. Måske skaber det en form for afhængighed? Man vil opleve suset igen”.

Ansigtsmaling VM Ishockey

Foto:VisitHerning

Frivillige står bag

Flere af de koncerter og events, som du kan opleve i Herning er helt eller delvist drevet af frivillige kræfter. På spillestedet Fermaten er mange af medarbejderne frivillige, alt i alt omkring 100 af slagsen. Alt fra bar- og garderobepersonale, teknikere, scenefolk, fotografer og et pedelhold, står bag, ligesom spillestedets bestyrelse også er gjort af frivillige. På samme måde er massevis af frivillige og hjælpsomme herningensere med til at sikre, at alt klapper, når det går løs i Herning til store sportsevents som Giro d´Italia og VM i ishockey.

Musik i særklasse