WHBEY

Tips og ideer til fremme af bæredygtigheden i dine møder

Foto: Daniel Oxenhandler

Læs vores tips og ideer til mere bæredygtig planlægning her:

Transport

Overvej hvordan dine deltagere skal transporteres rundt mellem venues. Kan dit møde planlægges, så deltagerne kan gå fra sted til sted evt. i samlet flok eller kan offentlig transport og samkørsel fungere for jer?

I Herning by kører alle bybusserne på el. Gør det nemt for dine deltagerne ved at informere og linke til information om offentlig transport på din hjemmeside.

Arranger samkørsel fra lufthavnen eller andre knudepunkter for ankomst.

Mad og drikke

Tal med dit mødevenue omkring mulighederne for økologi, grønne alternativer, lokale producenter samt andre mere bæredygtige muligheder, når du skal planlægge menuerne.

Undgå at bestille mad på buffet, da det ofte medfører et større madspild end portionsservering. Halvtomme buffeter ser triste ud, men bugnende buffeter fører til madspild.

Drikkevandet i Danmark er af fremragende kvalitet. Bed dit mødevenue om vand i kander og undgå plasticflasker.

Anbefal dine deltagere at spise på lokale restauranter der er certificerede med miljømærker eller som tilbyder lokale og/eller økologiske retter. Vælg restauranter hvor der er fokus på at servere grøntsager frem for rødt kød.

Overvej generelt hvilke initiativer du kan tage for at genbruge rester og minimere madspild. Du kan fx tilbyde deltagerne at tage resten af eftermiddagskagen med i små æsker.

Gør det til standard, at der ikke serveres kød til måltiderne med mindre deltagerne i registreringen har tilvalgt kød. Udgangspunktet kan jo lige så godt være, at maden er vegetarisk som det omvendte.

Vær meget opmærksom på at få justeret dit deltagerantal ned løbende, så restauranter og mødesteder ikke får købt for meget mad ind. Drøft gerne med stedet at du ønsker at have fokus på reduktion af madspild.

Valg af venue

Se vores guide til mere bæredygtige møder her: LINK til ipaper

Pynt og indretning

Vær opmærksom på at blomster ofte importeres fra udlandet. Brug gerne planter i jord og potter, som kan anvendes igen eller bed om blomster der er i sæson og kan dyrkes lokalt på friland.

Hvis der skal uddeles poser, så overvej en pose i stof, som deltagerne kan genanvende, frem for plastic.

Undgå engangsservice og tal med dit mødevenue om mulighederne for mere bæredygtig opdækning med duge osv. Vær opmærksom på at opvask kræver meget energi, så minimering af service gør en forskel.

Kommunikation og markedsføring

Fortæl på din hjemmeside om de initiativer du har taget for at reducere miljøpåvirkningen af mødet eller om de aktiviteter der er sat i gang for at give tilbage til det lokalsamfund I afholder mødet hos. Ved et større arrangement kan det fx være plantning af klimaskov eller inddragelse af lokale frivillige fra foreninger, hvor foreningen modtager støtte for deres indsats.

Gør al kommunikation om mødet digital. Drop det trykte program og brug i stedet apps eller hjemmeside.

Hvis du er nødt til at printe eller trykke materialer, så vælg papir der er FSC-certificeret eller spørg til andre muligheder for mere bæredygtig produktion. Du kan også gentænke formatet og bruge navneskiltets bagside til programmet eller en lille folder kan placeres i plasticlommen på keyhangeren. Husk at der nu også er mulighed for mere bæredygtige plastløsninger til navneskilte. Tal med din leverandør om dette.

Bestil ikke flere materialer end nødvendig. I stedet for at lægge en kuglepen ved alle plads, så lav en ”kontorartikel-buffet”, hvor deltagere kan hente, hvad de skal bruge.

Husk at roll ups og andre skilte ofte kan bestilles som genanvendelige, så banneret blot udskiftes til næste gang. Du kan også med fordel undgå årstal og andre typer informationer, som kan forhindre genanvendelse i fremtiden.

Bed deltagerne om at aflevere deres keyhanger ved udgangen, så den kan bruges igen næste gang.

Brug evalueringsskemaet til at bede deltagerne komme med ideer til flere tiltag I sammen kan gøre for at sikre en mere bæredygtig mødeafholdelse i fremtiden.

Oplevelser på destinationen

Overvej at besøge steder som fx Birk eller Brande bys gavlmalerier, hvor du kan opleve kunsten og en bid af destinationens historie, hvor tekstilindustrien boomede fra starten af 1900-tallet og frem til 1980’erne. Kunsten i Brande er fra 1960’er og frem og fortæller om lokalt initiativ og drivkraft. Læs mere om Kunstlandet på LINK

Du kan også bestille en guidet byrundtur til deltagerne, hvor historien om bl.a. tekstilfabrikanterne og kunsten kommer til live. Se mere på LINK

Brug naturen omkring dit mødevenue til at afholde walk n talks, teambuilding-aktiviteter eller aftenhygge ved bål. Drøft de forskellige muligheder med dit mødevenue.

(Med inspiration fra https://medarbejdere.au.dk/administration/kommunikation-test/konference-og-arrangementer/baeredygtige-tiltag)

Læs også

WHBEY
Møder og konferencer
Axel Månsson A/S
Bæredygtig turismeudvikling