VisitHerning

Smag på Midtjylland og gartneriet Axel Månsson

18. maj, 28. maj og 11. juni 2021.

Smag på Midtjylland og gartneriet Axel Månsson Glæd dig selv, venner og veninder med alletiders smagfulde oplevelser, når vi på vores kombinerede vandretur i og omkring Brande både oplever byens smukke gavlmalerier, hører mere om historierne bag, nyder den bynære natur samt – og ikke mindst – både skal opleve og ikke mindst smage lokale lækkerier og en herlig frokost på Gartneriet Axel Månsson.

Fællesskab, hygge og god tid er blandt omdrejningspunkterne på vores tur i dag og bevidst er gruppens størrelse derfor sat til et maksimum på i alt tyve deltagere. Der vil derfor være fin tid til masser af uddybende spørgsmål undervejs, så alle – udover økologiske og smagfulde oplevelser – får masser af spændende viden med sig hjem.

Vores vandretur er på i alt ca. 13 kilometer og inden turen starter, mødes vi ved byens Torv. Her hører, og ikke mindst ser, vi nærmere på flere af de ikoniske og berømte gavlmalerier, og vi får et rigtigt godt indblik i historierne bag malerierne tilbage fra de spændende 68’ere.

Herefter bevæger vi os videre i den bynære natur og når frem til Gormosen, beliggende relativt tæt på Brande by, hvor der særligt ses mange trækfugle. Gormosen er også hjem for såvel skarv som sorthalset og gråstrubet lappedykker, ligesom der også ses en række andre fuglearter. Gormosen er, som navnet siger, en moselokalitet, med en central beliggende tørgrav og er en rigtig fin fuglelokalitet. Søen ved mosen er opstået i en tidligere tørvegrav, og på de smalle landtanger, som er efterladt fra tørvegravningen, er der gode rede steder for vandfuglene, så husk at medbringe kikkerten for at komme lidt ”tættere” på fuglene.

Fra Gormosen og en tur rundt om søen når vi frem til det på alle måde fascinerende økologiske gartneri, Axel Månsson. Ved ankomst får vi os en forfriskning og en introduktion til gartneriet inden vi i godt selskab med en repræsentant fra gartneriet bevæger os på en rundtur i markerne, i selve gartneriet og ser, hører, oplever og ikke mindst smager mere på alle herlighederne.

Vi kommer også omkring maskinhuset, værkstedet, pakkeriet, løgskrælleriet, råvare- og færdigvarelagrene, forbi ægproduktionen, gårdbutikken, demohaven, og formentligt også et smut omkring grøntsagsmarken, et kig til biogasanlægget og til hønsene.

Gartneriet Axel Månsson er en kæmpe oplevelse for alle, der holder af naturen, økologi og bæredygtighed, og gartneriet er en af de mest innovative producenter af økologiske grøntsager og økologiske æg i Skandinavien. Med et konstant fokus på jorden, planterne og dyrevelfærden, har Axel Månsson produceret grøntsager og æg i mere end 40 år og produkterne leveres til alle danske detailkæder og grossister, online butikker, samt en mindre del til eksport.

Sortimentet udvides løbende, og produktudviklingen starter i Månssons ”demohave”, hvor der testes og produceres mange nye arter og sorter hvert år. Efter rundvisningen, som virkelig er en kæmpeoplevelse, er det tid til en herlig frokost som naturligvis er økologisk og med masser af stedets egne grøntsager. Månssons frokost, der også inkluderer en økologisk øl eller en saft fra Søbogaard, er:

To spændende måltidssalater med årstidens grønt, korn og kerner, samt rosastegt oksekød, roastbeef eller filet, og dertil hjemmebagt madbrød. Lækker, lækker mad i skønne omgivelser.

Hyggetid, samtaletid, nydetid og refleksionstid om produktion og produktionsforhold af bordets glæder i Danmark … frokosten på Månsson kan meget mere end mætte sultne maver.

Mætte, og tilpas takker vi af for denne gang og bevæger os tilbage mod Brande. Vi går via den ”skæve bane”, som er en fin sti, anlagt på den nedlagte jernbane fra Brande til Grindsted, og drejer undervejs af jernbanen og går turen ind mod byen ad stien langs åen. Undervejs på ruten fortælles mere om åens og jernbanens betydning for Brandes udvikling og gode historier senere er vi tilbage, hvor vi startede; ved springvandet på Torvet i Brande, hvor Ilse takker af for i dag med ønsket om et godt gensyn en anden god gang.

Mødested og mødetidspunkt: Start kl. 09.30 - Torvet Brande, ved springvandet. Mødetid senest 15 minutter inden turen starter. Slut ca. midt på eftermiddagen

Distance: Ca. 13 kilometer

Rejseleder er Ilse Christensen Ilse Christensen er vores lokale turguide og Ilse kender såvel Brande som lokalområdet særdeles godt, og hun er vild med at formidle byens mange anekdoter og historier til alle, der ønsker at vide mere om Brande og omegns mange seværdigheder.

Ilse har gennem en årrække været en del af by-guide-korpset i Brande, er bibliotekar og er også aktiv vandrer i blandt andet nærområderne til og omkring Brande, men også på den franske Camino i Spanien, i Kenya og mange andre steder. Kort sagt er Ilse den helt rigtige til at byde alle hjerteligt velkommen på denne smagfulde vandretur i og omkring kulturbyen Brande i Midtjylland.