Kulturruter

Kulturruter i Danmark

Kulturruterne formidler historie under hver sit tema: Danish Way of Life, Local Ways to Global Art, World War II og Gods and Myths. Gå på opdagelse i områdets historiske skatte og oplev endnu flere museer i hele Midtjylland. 

HEART er en del af Kulturruter i Danmark

Det var skjortefabrikanten Aage Damgaard, der skabte ny dagsorden for byens kunstneriske liv, ved at invitere kunstnere til at arbejde på sin fabrik, og dermed skabe kernen i museet HEARTs samling.

Længst mod vest i Herning var det skjortefabrikanten Aage Damgaard, der skabte ny dagsorden for byens kunstneriske liv, ved at invitere kunstnere til at arbejde på sin fabrik, og dermed skabe kernen i museet HEARTs samling. Museet har i dag verdens største samling af konceptkunstneren Piero Manzonis værker og har til huse i prisvindende arkitektur skabt af Steven Holl.

Om samlingen

HEART Herning Museum of Contemporary Art åbnede i september 2009 i en helt ny museumsbygning tegnet af den amerikanske arkitekt Steven Holl. Tidligere hed museet Herning Kunstmuseum og havde til huse i en nedlagt skjortefabrik ejet af Aage Damgaard. Herning Kunstmuseum blev stiftet i 1977, da Aage Damgaard sammen med Herning Kommune donerede værker fra deres samlinger til museet.

Centralt står samlingen af Piero Manzonis værker, hvoraf størstedelen er skabt i Herning under kunstnerens to ophold i 1960 og 1961.

Et andet vigtigt spor i samlingen er den konkrete og konstruktive kunst. HEARTs samling af Paul Gadegaard er landets største. Gadegaard arbejdede i 10 år på Aage Damgaards fabrikker i Herning.

Historien om HEART

HEART – Herning Museum of Contemporary Art er opstået i grænselandet mellem kunst og erhverv og er båret frem af den passionerede skjortefabrikant Aage Damgaard (1917-1991), som har skabt fundamentet for museets samling. Herning Kunstmuseum blev til i 1977, og åbnede d. 9. september 2009 i en helt ny bygning tegnet af den amerikanske arkitekt Steven Holl. Ved indvielsen ændrede museet navn til HEART.

Aage Damgaard (1917-1991) var en landskendt skjortefabrikant fra Herning, der fik stor succes med skjorter af navnet Angli. På Damgaards Angli-fabrikker florerede et levende kunstnerisk miljø præget af en række eksperimenterende danske og udenlandske kunstnere, som Damgaard havde inviteret til at skabe ny kunst i den moderne skjortefabrikations rammer.