VisitHerning

I skyerne skal man have en finger på jorden

På parkeringspladsen holder en stor hvid Vestfalia camper van. Den minder om frihed og anti-dagligdag, selv om vi kun er omkring 10 minutters kørsel fra Herning midtby. Omgivet af kartoffelmarker, hybenkrat, lavt buskads og gederams, og lige ved siden af Herning Lufthavn.

"Her kommer alt fra appudviklere, der er mangemillionærer, til helt unge drenge, der lige har fået deres første knallert, og skal ud og prøve at flyve faldskærm - det er et bredt spektrum af folk"

Stephan Erlandsen tager imod i pilotskjorte og klassiske Ray-Ban solbriller. Dem piloter altid har på i film. Og det er ikke pral, for Stephan Erlandsen er pilot. Med eget firma, bygget på en drøm. Han driver Herning Helicopters, og har gjort det siden foråret 2017. Kun afbrudt af to friweekender og tre dages sommerferie. ”Jeg kan simpelthen ikke få nok af det. Det her år …. Feeew”, siger han – og viser rundt ved basen på Skinderholmvej, som han deler med Herning Lufthavn og faldskærmscentret Drop Zone.

En mand, en helikopter og en ambition

Som freelancepilot kunne Stephan Erlandsen se et hul i markedet, og i en alder af 31 år og med masser af opbakning fra familien, valgte han at forfølge drømmen, og åbne Herning Helicopters med en enkelt helikopter til rådighed. I dag har han fire fastansatte, syv freelancepiloter, og aktiviteter i Aalborg, Randers, Karup, Esbjerg, Kolding, Odense, Roskilde og Herning. ”Det kræver hjernedødt hårdt arbejde – og en vis portion held”, erkender Stephan Erlandsen.

Fra basen i Herning tilrettelægger han opgaverne indenfor air taxi, turistture, og cargofragt. Passagererne varierer fra dag til dag. ”Det er alt fra advokater og privatpersoner, til kaffemaskiner og temperaturfølere til fly. Ting der skal hurtigt frem og tilbage.”

Uanset om det er erhvervsfolk, popstjerner eller turister der sidder i passagersæderne, så handler det om at give en god oplevelse. ”Min primære opgave er at sørge for, at jeg har nogle tilfredse kunder. Og bringe et smil på læben af folk - så kommer jeg langt i min hverdag”.

Dropzone Denmark, Herning

Dropzone Denmark, Herning

Dropzone Denmark, Herning

Snejbjerg-dreng

Stephan Erlandsen er oprindeligt butiksuddannet. Forretningssansen har han med sig fra tiden før han, først arbejdede som selvstændig montør, og siden uddannede sig til helikopterpilot i Billund Air Center. Han kommer fra en handelsfamilie og er opvokset i Herning-forstaden, Snejbjerg. Og det er ikke tilfældigt, at det er i postnummer 7400, at virksomheden har base. ”Jeg har boet i Billund og København, men jeg er altid vendt tilbage til Herning. Her er mine rødder, og her kunne jeg afprøve drømmen”, siger han. ”Fra luften ligner Herning og alle forstæderne én stor by. Og det er også det, som kendetegner Herning. Vi er gode til at holde sammen, vi er gode til at løfte det hele i en samlet ånd og i fællesskab, hvor alle sammen er gode til at bakke op, og alle folk de yder det, som de kan.”

Faldskærmsmiljøet

Faciliteterne på Skinderholmvej i Hernings nordlige udkant, deler han med en tæt samarbejdspartner, faldskærmscenteret Dropzone Denmark. Og netop miljøet omkring faldskærme og helikoptere er en attraktion i sig selv. ”Her kommer alt fra appudviklere, der er mangemillionærer, til helt unge drenge, der lige har fået deres første knallert, og skal ud og prøve at flyve faldskærm - det er et bredt spektrum af folk”, siger Stephan Erlandsen.

Faldskærmsinstruktørerne rejser til Herning så langt som fra Brasilien, for at tilbringe sommeren i det særlige miljø, som emmer af sammenhold og voksne drengerøve. Nok fordi man danner et unikt bånd i fællesskabet, når man springer faldskærm. Og på sin vis også, når man flyver i helikopter.

Dropzone Denmark, Herning

Jordkontakten er vigtig

Om det er det tilbagelænede miljø blandt faldskærmsentusiasterne, eller den midtjyske luft, der gør Stefan Erlandsen jordbunden, er ikke til at sige. Det startede med en drøm, som er vokset – og en ny og større helikopter er bestilt. Alligevel handler det om klassiske dyder for Stephan Erlandsen. ”Selvom man er oppe i skyerne, så skal man stadigvæk have en finger i jorden, og mærke temperaturen – og ikke noget med at få fine fornemmelser”.

Og med pilotskjorte og solbriller i panden gør Stephan Erlandsen sig klar til at modtage næste sæt kunder, som han tager imod med et kæmpe smil. ”Så længe man kan have det godt, og man får mad på bordet, og man har et lille hus at komme hjem til, så er det jo fantastisk”.